Alopecia androgenica este o conditie determinată genetic. Unii pacienți înaintează până în momentul în care își pierd tot părul de pe cap.
Femeile cu această suferință prezintă mai degrabă rărirea coroanei scalpului decât zone de chelie propriu-zisă.
Scurt istoric
Iniţial, Minoxidilul a fost dezvoltat la sfârșitul anilor 1950 pentru a lupta cu hipertensiunea arterială. Studiile efectuate asupra indivizilor care administrau minoxidil pentru a diminua tensiunea arterială au dovedit că unul dintre efectele sale secundare este stimularea creşterii părului.
Plecând de la această descoperire, oamenii de știință au decis administrarea minoxidilului sub formă de loţiune pentru tratarea calviţiei şi căderii părului cauzate de alopecia androgenetică la bărbaţi şi la femei.
Minoxidil este unicul produs farmaceutic aprobat internațional împotriva căderii părului . Prima denumire a ingredientului a fost Rogaine, însă acum se produce cu diferite nume de către mai multe companii. Minoxidil poate mări rata de creștere a părului.
În prezent, există două concentrații folosite și anume 2% si 5%, iar în cazul femeilor cea de 5% are efecte mult mai bune.
Efectele secundare ale Minoxidilului
Cu toate că, ingredientul este testat, aprobat si declarat sigur pentru a fi utilizat, există probabilitatea ca în urma tratamentului să apară păr și în locuri mai putin dorite, ca de exemplu pe fată.
Principiul pe care funcționează acest ingredient nu este în totalitate cunoscut, dar se stie ca părul crescut în timpul tratamentului cade de obicei, destul de repede după ce este întrerupt.
Ca orice alt medicament, si acesta poate produce reacții adverse, precum iritații ale pielii, prurit și roșeață a scalpului, uscarea pielii capului, mătreață și dermatită de contact. Însă, aceste efecte secundare nu afectează pe toată lumea. O cercetare realizată pe 300 de japonezi a dovedit că minoxidil a produs reacții adverse doar la 8.7 procente dintre participanți. Însă trebuie să luăm în considerare și efectele cauzate de această substanță farmaceutică chimică pe termen lung.
Uleiul de rozmarin vs minoxidil 2% pentru tratamentul alopeciei androgenetice: un studiu comparativ randomizat
Rosmarinus officinalis L. este o plantă medicinală cu diverse activități, inclusiv în combaterea anumitor tipuri de cădere a părului, inclusiv chelia la bărbați.
Acest studiu a avut ca scop investigarea eficacității clinice a uleiului de rozmarin în tratamentul alopeciei androgenetice (AGA-un model de chelie masculin) și compararea efectelor sale cu minoxidil 2%.
Studiul a fost realizat pe 100 de bărbați. 50 dintre ei au fost tratați local cu minoxidil de 2%, iar ceilalți 50 au fost tratați cu ulei de rozmarin timp de 6 luni. După o vizită inițială, pacienții s-au întors la clinică pentru evaluări de eficacitate și siguranță la fiecare 3 luni.
O evaluare microfotografică profesională standardizată a fiecărui voluntar a fost făcută la interviul inițial și după 3 și 6 luni de tratament. Nu s-a observat nicio modificare semnificativă a părului la finalul celor 3 luni, nici la rozmarin și nici la grupul minoxidil .
Efectele pozitive au început să apară după 6 luni de tratament. Ambele grupuri au avut un progres semnificativ al numărului de fire de păr. Medicii au fost uimiți să afle că această creștere a numărului de fire de păr la bărbații tratați cu ulei de rozmarin a fost identică cu cea din grupul tratat cu minoxidil.
Frecvența părului uscat, a părului gras și a mătreții nu s-a dovedit a fi semnificativă față de valoarea inițială, nici la testele de la finalul celor 3, respectiv 6 luni .
Frecvența mâncărimii scalpului a fost semnificativ mai mare comparativ cu valoarea inițială în ambele grupuri. Mâncărimea scalpului, cu toate acestea, a fost mai frecventă în grupul cu minoxidil la ambele criterii finale evaluate.
Concluzia : Uleiul de rozmarin este la fel de eficient ca Minoxidilul!