Astăzi, după cum știm, în lume trăiesc mai mult de 8 miliarde de oameni. În fiecare zi, numărul de oameni crește cu 250.000. Dacă acest ritm de creștere continuă, în 80 de ani vor fi 10,5 miliarde de oameni care vor trăi pe Pământ.
Grupul internațional Global Footprint Network a construit un model matematic potrivit căruia, cu nivelul actual al tehnologiei și al consumului de resurse, ar trebui să existe aproximativ 4,4 miliarde de oameni pe Pământ.
Se pare că, din 1985, resursele pe care le consumă omenirea nu s-au mai refăcut și se epuizează. Pe de altă parte, deșeurile s-au acumulat. S-a stabilit că, pentru ca fiecare persoană să se poată bucura de toate facilitățile civilizației, sunt necesare 2,8 hectare de teren.
În fiecare țară, hectarul global este calculat pe baza nivelului de trai. Un trai confortabil necesită 5,7 hectare, un haitian are nevoie de 0,6 hectare, iar un locuitor al SUA de 8,2 hectare. Adică, dacă ne uităm la Haiti, planeta ar putea găzdui cu ușurință 20 de miliarde de oameni. Dar dacă o calculăm la nivelul unui american obișnuit, aceasta nu va depăși 1,5 miliarde de oameni.
Cu alte cuvinte, o creștere a populației înseamnă o sărăcire inevitabilă și, mai rău, o deteriorare gravă a mediului. Planetele nu au o limită superioară, adică se așteaptă ca, la un moment dat, sub influența factorilor economici și sociali, numărul oamenilor să revină la normal și poate chiar să înceapă să scadă.
Când se va stabiliza populația? ONU estimează că acest lucru s-ar putea întâmpla la începutul secolului al XXII-lea, când populația va ajunge la 11 miliarde de locuitori. Universitatea din Washington, pe de altă parte, estimează o cifră de 8,8 miliarde.
Îmbătrânirea demografică și declinul demografic sunt cele mai acute în Germania, China, Japonia, Polonia și în alte câteva zeci de țări.