Array

10 moduri prin care mass-media ne manipulează zilnic

- Advertisement -

În urmă cu aproape 30 de ani, Noam Chomsky , un intelectual celebru, a scris despre strategiile de manipulare pe care media le folosește . A trecut destul de mult timp de atunci și acum avem lucruri precum internetul, Twitterul și Facebookul, astfel încât mass-media are multe alte modalități de a ne influența. Din păcate, influența nu este întotdeauna pozitivă.

In acest articol va prezentam mai multe moduri prin care suntem zilnic manipulati.

Creați o diversiune.

- Advertisement -

Crearea unei diversiuni este strategia preferată a mass-media. Informații importante nu sunt observate printre un număr mare de povești mai mici. Internetul nu a rezolvat această problemă: ne îndreptăm permanent atenția către poze și glume amuzante. Singura diferență este că astăzi cel puțin avem de ales: puteți filtra cu ușurință informațiile pe care doriți să le primiți pentru a evita informațiile fără importanță.

Exagerați o problemă.

Uneori, o problemă imaginară sau exagerată provoacă reacții foarte grave din partea societății. În 2016, NASA a publicat un articol în care se spune că, dacă astrologia ar fi științifică, semnele zodiacale își vor schimba pozițiile. De exemplu, Fecioara ar deveni Leu. Cosmopolitan a prezentat acest lucru ca o descoperire științifică și a susținut că 80% dintre oameni ar trebui să își schimbe semnul zodiacal. Articolul s-a răspândit atât de rapid încât NASA a fost nevoită să publice un alt articol prin care sa demonstreze ca asa ceva nu este posibil.

- Advertisement -

Strategie treptată

Pentru a vă forma o anumită opinie, puteți publica materialele pe această temă treptat. Această strategie este utilizată pentru a forma o imagine a unei persoane, a unui produs sau a unui eveniment. De exemplu, în mass-media din diferite țări, sunt menționate doar anumite mărci alimentare. Cel mai strălucit exemplu de utilizare a mass-media pentru promovare a fost probabil popularizarea fumatului la mijlocul secolului XX .

Strategia de amânare

- Advertisement -

Pentru a convinge oamenii să ia decizii grele sau nepopulare, mass-media le poate prezenta drept „dureroase, dar absolut necesare”. Și apoi le spun oamenilor că aceste decizii trebuie luate mâine, nu azi. Jertfele viitoare sunt mai ușoare decât cele pe care trebuie să le faci astăzi. Printre exemple se numără referendumuri de independență sau dictaturi în țările în curs de dezvoltare, bazate pe propagandă și autoritarism.

Fiind foarte amabil

Unele reclame folosesc limbaj, argumente, simboluri și intonații pentru copii. O astfel de comunicare îi face pe oameni mai puțin critici. Brandurile folosesc forma imperativă și vizează cele mai simple sentimente și impulsuri. Mass-media are un ton de voce patronant, deoarece știe cu siguranță mai multe decât noi.

Mai multe emoții, mai puțin gândire

Știrile și emoțiile merg întotdeauna împreună și nu este nimic bun despre asta. Emoțiile nu te lasă să percepi faptele în mod critic și obiectiv. Acestea blochează partea rațională a minții tale. Acest lucru duce adesea la o denaturare a realității. Acesta este motivul pentru care termenul de „ război informațional ” nu este uitat, ci este de fapt folosit deseori. Utilizatori din întreaga lume încearcă să-și dea seama cum să-l îndepărteze.

Menținerea persoanelor neinformate

Mass-media și guvernul pot manipula o societate dacă societatea nu înțelege tehnicile. Și acest lucru se întâmplă din cauza lipsei de educație. Chomsky credea că accesul la informație era foarte diferit pentru elită și pentru oamenii obișnuiți. Cu toate acestea, timpurile s-au schimbat, iar era digitală ne oferă șansa de a găsi orice informație de care avem nevoie. Iar nivelul de educație nu poate fi un factor aici.

Încurajarea oamenilor să urmareasca lucruri mediocre

Mass-media se mulțumește să le spună oamenilor că e fain să fii prost, vulgar și nepoliticos. Acesta este motivul pentru care avem atât de multe emisiuni TV, sitcom-uri, filme cu secvențe și premise, tabloide etc. Nu sunt doar în scop recreativ, ci și pentru a îndepărta atenția de la probleme cu adevărat grave.

A face oamenii să se simtă vinovați

Scopul acestei strategii este de a-i face pe oameni să se învinovățească de problemele locale și globale. Oamenii se învinovățesc de războaiele începute de guverne, nu de ei. În 2014, o fotografie cu un băiat care era întins între mormintele părinților săi a devenit virală. Fotografia a fost prezentată ca o fotografie dintr-o zonă de război. De fapt, fotografia a făcut parte dintr-un proiect care a fost dedicat iubirii pentru rude. Autorul imaginii a fost șocat de modul în care a fost folosit în mass-media.

Știind mai multe despre oameni decât știu despre ei înșiși

De multe ori, mass-media încearcă să știe totul despre toată lumea, dar adesea traversează linia. În 2005, tabloidul britanic „ News of the World” a fost prins în contact cu celebrități, politicieni și chiar membri ai familiei regale. Informațiile primite în acest mod dezgustător au fost folosite pentru a scrie articole exclusive care au câștigat mulți cititori. Procesele cu celebrități și oameni obișnuiți s-au încheiat cu închiderea tabloidului, care a trebuit să plătească sume imense de compensații.