Array

13 Articole din trecut, a căror funcție este greu de ghicit in prezent

- Advertisement -

Este greșit să presupunem că oamenii din trecut erau mai puțin inventivi decât suntem astăzi. Imaginația lor era suficient de bogată pentru a crea o varietate de lucruri, dintre care unele erau utile, iar altele erau destul de ciudate.

Insa unele dintre ele le mai folosim si noi astazi iar altele erau extrem de ciudate chiar si pentru acea perioada. Insa stim cu totii cum e, ce este la moda pentru noi acum nepotilor nostri o sa li se para ceva extrem de banal sau poate chiar inutil. In acest articol o sa va prezentam 13 lucrui din trecut carora astazi greu le-am gasi rostul.

 Vaza de mașină

Îți amintește de un corn pentru vin, nu-i așa? Dar are un scop complet diferit – este o vază pentru flori. Florile nu numai că servesc ca decor interior, ci și ca un odorizant natural al aerului.

- Advertisement -

 Cocktail reutilizabil

Tacurile speciale de la sfârșit au fost folosite dacă o persoană dorea să tragă o cireșă din cocktail-ul fără să-și lipsească mâna de bautura. Acestea erau utizate mereu.

 Dispozitiv pentru apelarea unui telefon rotativ

Tinerii de astăzi s-ar putea să nu fi văzut nici telefoanele rotative, dar persoanele în vârstă probabil foloseau aceste dispozitive „vechi”. Acest dispozitiv retro a fost pus pe capătul unui stilou sau un creion și a făcut mai ușor pentru cei care preferau să nu formeze numărul cu degetele (de exemplu, fete care tocmai si-au facut unghiile).

- Advertisement -

Calculator mecanic

În plus față de cadrele de contabilitate bine cunoscute, au existat și alte dispozitive de calcul: de exemplu, acest calculator rotund numit Optima, care a fost lansat în jurul anului 1900 în Germania.

Alegerea gheții

Înainte de inventarea frigiderelor și congelatoarelor de uz casnic, a existat o întreagă industrie care se învârtea în jurul vânzării gheții. A fost recoltata în timpul iernii, colectata de la suprafața lacurilor, apoi plasata în ghețari speciali, unde putea fi depozitat tot timpul anului și de acolo a fost livrat clienților sub formă de blocuri. Cârligul pe care îl vedeți în fotografie a fost folosit atât pentru a sparge gheața din bloc și pentru a-și muta piesele fără a le atinge cu mâinile.

- Advertisement -

 Lingura de înghețată

Dacă ați văzut deja o lingură victoriană de acest gen undeva și ați fost confuzi în legătură cu forma sa ciudată, atunci știți că a fost destinată exclusiv unui singur produs – înghețată.

Mașină de spălat jucărie

Această mașină de spălat manuala a fost o dată jucărie pentru copii. Fetițele probabil au spălat hainele păpușii preferate în aceste lucruri.

 sunet cu buzunar

Potrivit proprietarului acestei fotografii, acest ceas aparținea unei femei careia ii plăcea să călătorească. Și acest obiect gadget este foarte fiabil: este greu de rupt și nu are nevoie de baterii.

furculiță

Britanicii au făcut toasturi cu mult înainte ca toasterurile electrice să devină un lucru normal. Unul dintre modurile de a face acest lucru a fost prin utilizarea acestor furculite lungi: bucăți de pâine au fost lipite pe ele și apoi rumenite peste cărbuni în cuptor.

Medalion pentru parfum

Acest medalion de epocă a servit atât ca accesoriu, cât și ca un mic container pentru parfum. Se pare că strămoșii noștri au reușit să combine frumusețea și funcționalitatea.

Dispozitiv pentru decojirea ouălor

După cum a declarat autorul fotografiei, el a găsit acest obiect minunat sub podeaua unei case construite la începutul secolului al XIX-lea. Dar nu credeți că acest lucru este un instrument ciudat medical sau chiar un dispozitiv de tortură – este de fapt mult mai simplu. A fost făcută pentru a ajuta la decojirea ouălor.

 „pilula veșnică”

Probabil cel mai bizar element din colecția noastră de epocă este „pilula veșnică”, care a fost făcută din antimoniu și a fost reutilizabilă. Timp de câteva secole, antimonul a fost considerat un mijloc excelent de curățare a corpului și, din anumite motive, nu a deranjat pe nimeni că, după ingestie, nu a fost digerat și a ieșit din organism nemodificat. Oamenii cumparau o singură „pilula veșnică” pentru întreaga familie.

Dispozitiv pentru măsurarea volumului de aplauze

Aparatul de măsurare a aplauzelor a fost folosit în anii 1950 și 1960 când au apărut pentru prima oară concursuri de televiziune și dansuri. Cea mai obișnuită metodă de votare din acea perioadă au fost aplauzele publicului în sprijinul unui anumit concurent. Desigur, câștigătorul ar putea fi determinat doar prin ascultarea, dar dispozitivul, spre deosebire de urechea umană, a fost imparțial.