Array

13 fapte nestiute despre Coreea de Nord despre care nu ai avut nici o idee

- Advertisement -

Lumea devine din ce în ce mai interesată de Coreea de Nord și modul său de viață. Cu toate acestea, știm foarte puține despre această țară. Chiar și cei care au fost acolo nu ne pot spune foarte multe despre acea tara. Stim cu siguranta ca are propriile ei reguli, ca viata este total diferita de cum o stim noi si multe alte lucruri care pentru noi sunt absolut normale la ei pot fi o adevarata insulta. In acest articol dorim sa va prezentam mai multe fapte mai putin stiute despre Coreea de Nord.

Nord-coreenii sunt convinși că Coreea este o singură țară

Dacă luați o hartă politică a lumii făcuta în orice altă țară, veți vedea atât Coreea de Nord, cât și Coreea de Sud. Cu toate acestea, nord-coreenii sunt siguri că există doar o singură Coreea: orice hartă școlară arată o țară unită cu capitala Phenianului. 

Ei numesc americanii „nasuri mari”.

- Advertisement -

Nord-coreenii cred că toți americanii au nasul mare, ochi uriași și cute păroase. Acestia sunt antrenati inca de la scoala sa lupte cu americanii. Pentru aceasta, ei folosesc manechine din carton, făcute pentru a arăta ca niște oameni în uniforme militare, cu nasuri uriașe și ochi albastre deschisi.

 Coreea de Nord nu este comunistă.

Se crede de obicei că Coreea de Nord urmează doctrina marxismului-leninismului. De fapt, a renunțat la ideologia comunistă în anii ’50, când cultul de personalitate a fost oficial dezbătut în URSS. Atunci ideea Juche a înflorit. Conform istoricilor nord-coreeni, această idee a apărut încă din 1926 ca o continuare a învățăturilor lui Marx și Lenin.

 Coreea de Nord nu are impozite.

- Advertisement -

Coreea de Nord este una dintre puținele țări din lume ale căror locuitori nu plătesc niciun fel de impozite. Impozitarea a fost eliminată în 1974 ca parte a „lumii vechi”. Doar organizațiile și persoanele care fac bani în afara țării nu supuse impozitarii. Cu toate acestea, totul s-ar putea schimba în curând: se zvonește că guvernul intenționează să reintroducă impozitul pe venit în viitorul apropiat.

 Nord-coreenii urmăresc filmele americane fără să-și dea seama.

Da, ați citit corect: ei iubesc filmele de la Hollywood si le transmit in Coreea de Nord. Titanic și Die Hard , de exemplu. Cu toate acestea, coreenii nu știu exact unde a fost filmat filmul. 

Kimilsungia și Kimjongilia

- Advertisement -

Nu, acestea nu sunt nume pline de umor din Coreea de Nord. Kimilsungia este o orhidee hibridă, iar Kimjongilia este o begonie hibridă. Nici una dintre flori nu este simbolul Coreei de Nord, deoarece acest rol este atribuit magnoliei. Dar acest lucru nu oprește expozițiile anuale ale Kimilsungias și Kimjongilias pentru care fiecare familie participantă încearcă să crească cea mai bună floare.

Coreea de Nord este unul dintre principalii exportatori de fructe de mare din lume.

Principalul partener comercial al Coreei de Nord este  China, care reprezintă aproximativ 60% din exporturile țării. Unul dintre principalele elemente de export este peștele și alte fructe de mare, care reprezintă un sfert din totalul mărfurilor vândute în străinătate. În plus, Coreea de Nord se numără printre primele 20 de țări exportatoare de produse pescărești.

 Șeful Coreei de Nord este un om decedat.

Coreea de Nord este singurul stat din lume care are o conducere unică: necrocrația. Motivul este că Kim Il-sung a fost declarat postum, liderul etern al RPDC. În practică, aceasta înseamnă că liderul actual al Coreei de Nord, Kim Jong-un, poartă titlurile liderului suprem al RPDC, comandantul suprem al armatei și președinte al Partidului Muncitoresc, dar el nu deține funcția prezidențială . 

Spectacolul Arirang prezintă 0.4% din populația țării.

Festivalul Arirang este cea mai mare performanță în masă și este inclus în Cartea Recordurilor Guinness. Aproximativ 100.000 de persoane participă în fiecare an, întreaga populație a țării fiind în jur de 25 de milioane. În plus, spectacolul se desfășoară pe  Stadionul Rungrado  – cel mai mare stadion din lume, cu o capacitate totală de 114.000.

La granița cu Coreea de Sud există un sat de propagandă

La granița cu Coreea de Sud se află satul Kijong-dong, construit pentru a arăta vecinilor din sud toate privilegiile de a trăi în nord. A fost construită în anii 1950, când energia electrică era un lux în zonele rurale de pe ambele maluri ale graniței.

Cine e mai tare?

Există o altă poveste curioasă legată de Kijong-dong. De câțiva ani, a găzduit un difuzor care descrie bucuriile de a trăi în Coreea de Nord.

Cu toate acestea, în 2004, realizând inutilitatea încercărilor lor de a-și atrage vecinii, nord-coreenii au început să difuzeze marșurile militare timp de 20 de ore pe zi și la volum maxim.Când zgomotul a devenit complet insuportabil, radioul a fost oprit prin consimțământul tăcut al ambelor părți.

 Kim Jong-un este unic.

În Coreea de Nord, este oficial interzis să le dai copiilor numele purtat de către conducătorul lor. Dacă un copil a fost numit astfel înainte de aderare, părinții trebuie să schimbe urgent numele. Acesta nu este primul tabu de acest gen din RPDC: în 2011, tatăl lui Kim Jong-un, Kim Jong-il, a emis un decret echivalent cu privire la numele său. Cu toate acestea, primul care a făcut acest pas a fost bunicul și tatăl lor, Kim Il-sung, și toate interdicțiile anterioare sunt încă în vigoare.

Coreea de Nord are serviciul militar obligatoriu pentru bărbați și femei.

Multe țări au un serviciu militar obligatoriu, dar probabil nu este la fel de lung ca în Coreea de Nord: toți bărbații cu vârsta peste 18 ani trebuie să servească un mandat de 10 ani în armată. Până în 2003, termenul era de 13 ani.

In 2015, femeile au început să fie conscripționate, deși pentru un termen mai scurt: după absolvirea liceului și până la vârsta de 23 de ani. Impresionant este că această țară are un personal militar activ de aproximativ 1 milion de oameni.