Array

5 obiecte istorice misterioase care nu au explicaţie

- Advertisement -

1. Giganticele sfere de piatră din Costa Rica

Cunoscute de locuitori drept Las Bolas, sferele, în număr de 300, au nedumerit și au facinat oamenii de știință și deopotrivă turiștii.

- Advertisement -

Nimeni nu poate să explice cu certitudine scopul iniţial pentru care au fost făcute aceste sfere. Ele ar fi putut să constituie un semn al poziţiei sociale sau al importanţei unui şef de trib sau a unui sat. De asemenea, este posibil ca ele să fi fost simboluri religioase sau ceremoniale. S-ar putea ca într-o bună zi studiile arheologice viitoare să dezlege misterul sferelor de piatră din Costa Rica.

Variind în mărime, de la doar câțiva centimetri până la peste doi metri, cea mai mare dintre aceste sfere a fost estimată la o greutate de 15 tone.

2. Manuscrisul Voynich

- Advertisement -

Manuscrisul Voynich este probabil cartea cea mai misterioasă din lume. Autorul ei nu este cunoscut, este scrisă într-o limbă indescifrabilă, iar paginile sale sunt pline de simboluri inexplicabile și ilustrații ciudate.

Există numeroase teorii legate de originea misteriosului manuscris. Una dintre acestea menţionează faptul că el a fost realizat de călugărul franciscan şi, totodată ,,magicianul” Roger Bacon, în secolul al XIII-lea, iar pentru faptul că a aruncat o ,,vrajă” asupra cărţii, monahul a fost încarcerat. Alte teorii susţin că lucrarea este opera lui Leonardo da Vinci sau chiar a extratereştrilor. Singura informaţie certă care se ştie despre document până acum este cea rezultată din datarea cu radiocarbon: cartea a fost redactată în perioada 1404-1438.

- Advertisement -

3. Figurinele Inca din aur

Aceste figurine de aur, care întruchipează niște animale misterioase, au fost descoperite în Africa de Sud. În 1996, constructorii germani de aeronave – Algund Eeboom și Peter Belting – au afirmat că aceste obiecte sunt niște mașini zburătoare.

Însă, până în prezent, nu se știe cu exactitate care au fost rolul lor.

4. Discul Genetic

Discul Genetic este un artefact remarcabil, descoperit în Columbia de către profesorul Jamie Gutierrez. Studiile de laborator au arătat că Discul Genetic are o vechime de peste 6000 de ani şi a fost realizat cu ajutorul unei tehnologii extrem de avansate. Dimensiunile sale nu sunt ieşite din comun, discul cu pricina are un diametru de numai 27 de centimetri şi cântăreşte puţin peste 2 kilograme. A fost sculptat în lidiană, o piatră de culoare neagră cu o textură abrazivă.

După mai multe studii, oamenii de ştiinţă au stabilit că civilizaţia antică care a realizat acest disc deţinea pe lângă cunoştinţe tehnologice mult mai avansate decât în prezent şi numeroase informaţii despre genetică sau procreere.

5. Mecanismul Antikythera

Mecanismul de la Antikythera este considerat un computer mecanic antic realizat pentru calculul pozițiilor astronomice. Acesta a fost recuperat în anii 1900-1901 dintr-o epavă de lângă insula Antikythera. Perioada sa de construcție este în prezent estimată a fi între 150 și 100 î.Hr.

Cu ajutorul lui, grecii puteau calcula cu precizie eclipsele, mişcarea planetelor şi puteau stabili datele la care erau organizate Jocurile Olimpice.

Deocamdată nimeni nu ştie cine şi când a construit acest dispozitiv. Cert este că mecanismul este mult mai avansat pentru perioada din care datează.