8 dintre cele mai terifiante atacuri ale rechinilor albi

- Advertisement -

Rechinii nu atacă intenționat oamenii. Nu vor să îi mănânce, fiindcă nu fac parte din dieta lor naturală. Ceea ce se întâmplă este că, uneori, pot confunda oamenii cu prada și asta generează confuzii.

Chiar și așa, 97% dintre rechini sunt inofensivi pentru noi și doar 3% fac parte din categoria celor care vânează vietăți marine mari și ar putea ataca omul. Multe atacuri sunt provocate, când oamenii fie hărțuiesc rechinii în apă sau chiar pe uscat, fie pescuiesc în zona lor, fie încearcă să îi hrănească.

Cei mai mulți oameni (peste 90%) supraviețuiesc atacurilor de acest tip, când rechinul realizează rapid eroarea și e puțin probabil să continue atacul după mușcătura-test — însă acesta poate fi letală uneori.

1. Surferul Kaloe Roberson şi cei trei copiii ai lui au fost atacaţi de un mare alb. Bărbatul a început să lovească rechinul, care muşcase din placa de surf, iar într-un final, a reuşit să ajungă pe ţărm în siguranţă, atât el, cât şi copiii lui, cu ajutorul surferului John Patao

- Advertisement -

2. Andrew Carter a fost atacat de un rechin alb în 1994, pe coasta Africii de Sud. Fălcile animalului păreau să aibă un metru şi ceva.

3. Matt Bowen

- Advertisement -

Când Matt înota pe coasta Australiei în 2009 şi a simţit o presiune pe picior, a crezut că partenerul lui de scuba diving îi face o farsă. Însă când s-a uitat în jos, a văzut că de fapt un rechin taur de 3 metri îl muşcase de gambă. Prietenul lui a venit repede şi a început să lovească animalul. Din fericire, experienţa “nu l-a făcut speriat pe Matt”.

4. Sean Pollard

- Advertisement -

Surferul a supravieţuit atacului a doi rechini. Sean făcea surf în Australia de Vest, când a dat peste un rechin. În timp ce se lupta cu el, un alt rechin l-a atacat, lăsându-l pe Sean fără braţul stâng şi mâna dreaptă, dar tot a reuşit să ajungă la ţărm şi să scape cu viaţă.

5. Shannon Ainslie a fost atacat de doi rechini în acelaşi timp. Unul dintre ei a încercat să-l tragă de pe placă, în timp ce altul s-a îndreptat către capul lui Shannon

6. În 2004, Vladimir Skutelnik a fost atacat de un mare alb, care l-a muşcat de picior. Bărbatul a reuşut să înoate înapoi la ţărm cu piciorul aproape detaşat de corp. Din fericire, un doctor dintr-un oraş apropiat a reuşit să-i salveze membrul.

7. Mike Coots a simţit că ceva îl apucă de picior în timp ce face surf, doar ca să-şi dea seama că era un rechin. Ca să scape, l-a lovit în faţă, rechinul i-a dat drumul, iar Mike a înotat spre ţărm, fără picior, dar în viaţă.

8. Richardson înota cu delfinii în Marea Roşie în 1996, când un rechin l-a muşcat de braţul stâng.