Array

Bisericile fortificate din Transilvania – o adevarata capodopera

- Advertisement -


Romania este recunoscuta la nivel international pentru frumusetea peisajelor, ospitalitatea oamenilor si multitudinea de lacasuri de cult, pozitionate adesea in locatii fascinante din inima naturii. Dintre acestea, cele peste 150 de biserici fortificate din Transilvania, construite de sasi in evul mediu, sunt veritabile obiective turistice. De altfel, 7 dintre ele se afla in Patrimoniul UNESCO.

Clipul pe care il vei viziona a fost creat prin imbinarea a peste 10.000 de fotografii, prin tehnica hyper lapse. Locatiile din clip sunt Agnita, Alma Vii, Apold, Bazna, Biertan, Boian, Brasov, Brateiu, Bunesti, Cincu, Cloasterf, Copsa Mare, Homorod, Iacobeni, Prejmer, Rasnov, Valea Viilor si Viscri.

Satele transilvane cu biserici fortificate constituie un sit în Patrimoniul Mondial UNESCO, clasificat deoarece s-a considerat că oferă o imagine plină de viață a peisajului cultural din sudul Transilvaniei. Satele din această zonă sunt caracterizate de un sistem specific de cultivare al terenului, un model de așezare și organizare a gospodăriilor țărănești, păstrate încă din Evul Mediu. Localitățile sunt dominate de bisericile lor fortificate, care ilustrează perioadele clădirii din secolul al XIII-lea și până în secolul al XVI-lea.

- Advertisement -

Biserici fortificate transilvane sunt specifice satelor săsești și secuiești situate în sud-estul Transilvaniei. Odinioară în număr de circa 300, bisericile fortificate au jucat atât un rol religios cât și un rol militar pentru mai mult de cinci secole. În număr de aproximativ 150 de edificii la începutul secolului XXI, bisericile fortificate transilvane formeaza unul dintre cele mai dense sisteme de fortificații medievale bine păstrate de pe continentul european.

În Transilvania, în așezările rurale săsești și secuiești se pot regăsi trei tipuri principale de fortificații:
biserica cu incintă fortificată (de exemplu Prejmer sau Sânzieni),
biserica fortificată (de exemplu Saschiz, Șeica Mare sau Seliștat),
fortăreața-biserică (de exemplu Valea Viilor sau Dârjiu)
Bisericile fortificate ardelene se înscriu în fenomenul european al bisericilor fortificate.

UNESCO a clasificat pentru prima oară biserica fortificată din Biertan într-un sit protejat sub egida sa. Ulterior, situl a fost extins cu mai multe biserici, schimbându-și ca atare denumirea. În afara bisericii din Biertan, mai sunt protejate în cadrul acestui sit și bisericile fortificate din Prejmer, Viscri, Dârjiu, Saschiz, Câlnic și Valea Viilor.