Array

Cursă imposibilă : Cine câștigă dintre o motocicletă, o mașină de Formula 1, trei bolizi și un avion de luptă

- Advertisement -


Te-ai întrebat vreodată cine ar putea câștiga o cursă în care ar concura 3 bolizi, o mașină de Formula 1, o motocicletă din MotoGP, un avion de luptă și unul privat?

O astfel de cursă s-a făcut recent, iar rezultatul a fost unul cu totul neașteptat. Marele câștigător a fost motocicleta, care a depășit la limită, pe final, mașina Red Bull din Formula 1.

Poate a fost și meritul distanței scurte, cât o pistă de aeroport, așa că cele două avioane au fost scoase rapid din calcul. Bătălia s-a dat între mașini.

- Advertisement -

Motocicleta a fost modelul Kawasaki H2R. Bolizii care au concurat au fost Tesla P100DL, Aston Martin New Vantage și Lotus Evora GT 430.

Formula 1 (abreviată F1) este o întrecere de automobilism care se organizează anual sub forma a două campionate mondiale, care au loc în paralel, ambele fiind patronate de Federația Internațională a Automobilului (FIA). Drepturile comerciale în Formula 1 sunt deținute de compania Alpha Prema.

Numele de Formula provine de la faptul că toate echipele înscrise în campionat trebuie să își construiască mașinile (cunoscute și sub numele de monoposturi) după un anumit regulament, o formulă pe care o decide FIA. Cifra 1 provine de la faptul ca întrecerea este catalogată drept cea mai prestigioasă formulă organizată de FIA.

Cele două campionate sunt Campionatul Mondial al Piloților (engl: World Drivers’ Championship) și Campionatul Mondial al Constructorilor (engl. World Constructors’ Championship). În actuala ediție a campionatului participă 10 echipe și 20 piloți.

- Advertisement -

Formula 1 este un sport cu mare trecere la public. Toate etapele campionatului sunt televizate în mai mult de 200 de țări, numărul celor care privesc anual întrecerea fiind depășit doar de numărul celor care urmăresc meciurile din Campionatul Mondial de Fotbal și Jocurile Olimpice, competiții care se organizează o dată la patru ani.

În Campionatul Mondial de Formula 1 pot participa doar piloții care au primit din partea FIA o superlicență. Pentru a primi superlicența, un pilot trebuie să fi participat în campionatele inferioare Formulei 1 cum ar fi Formula Ford, Formula Renault, Formula 3, Formula 2, Gp2 și să fi parcurs un anumit număr de kilometri într-un monopost de Formula 1 în mai multe zile consecutive.