Array

Felicitări, Radu! Felicitări, Marius! Cea de-a şaptea medalie internaţională câştigată!

- Advertisement -

Aceasta este cea de-a şaptea medalie internaţională câştigată de Radu • toţi cei 10 olimpici români s-au întors acasă cu medalii – 2 de aur, 4 de argint şi 4 de bronz, echipa României fiind declarată cea mai bună din concurs • printre medaliaţii cu bronz se numără şi un alt brăilean, Marius Ignat, fost elev al Colegiului “Bălcescu”

Două medalii de aur în mai puţin de o lună! Cu o asemenea performanţă se poate mândri Radu Andrei, proaspăt absolvent al Colegiului Naţional “N. Bălcescu”. După ce în prima jumătate a lunii mai acesta a câştigat un aur la Olimpiada de Fizică a Ţărilor din Asia (Vietnam), în urmă cu doar câteva zile, tânărul sclipitor şi-a adăugat în palmares o nouă medalie, tot de aur, la Olimpiada Europeană de Fizică. Competiţia s-a desfăşurat la Moscova, în Rusia, în perioada 28 mai-1 iunie şi a reunit peste 110 participanţi din 23 de ţări, Radu reuşind să ocupe locul doi în clasamentul general.

“Olimpiada aceasta a fost foarte rapidă, foarte intensă, cu subiecte foarte dificile, dar spre deosebire de internaţională şi de asiatică, cu subiecte foarte scurte. Adică la inter şi la asiatică un subiect poate să aibă undeva la 20 de pagini. Aici, la teorie, subiectele au fost pe jumătate de pagină. Nu pot spune că a fost mai uşor ca la celelalte olimpiade, aici subiecte au fost mult mai scurte şi mult mai grele. Am ales să merg şi la această olimpiadă pentru că e un alt format, e alt stil de probleme, ei caută să evalueze altă competenţă. Aici chiar nu contează viteza cu care rezolvi subiectele pentru că ele sunt foarte scurte, sunt pe principiul ori ştii, ori nu ştii. Iar tu trebuie doar să gândeşti o rezolvare cât mai bună. Nu eşti sub presiunea timpului şi am vrut neaparat să încerc chestia asta pentru că a fost altceva, a fost o altă provocare. Şi am ieşit al doilea din concurs şi am luat şi medalie de aur.”, ne-a spus Radu.

Potrivit unei postări făcute de ambasadorul României în Federaţia Rusă, Vasile Soare, pe pagina sa de Facebook, toţi cei 10 olimpici români care au participat la această competiţie au obţinut medalii, din care 2 de aur – Radu Andrei (Colegiul Naţional “N. Bălcescu”) şi Sebastian Leontică (Piatra Neamţ), 4 de argint – Petru Cotruţ, Ştefan Dolteanu, Andrei Cosmin, Sabina Drăgoi şi 4 de bronz – Silviu Adrian Predoi, Andrei Horaţiu Eftime, Marius Ignat, Vlad Rosca.Precizăm că Marius Ignat este şi el brăilean, fost elev al Colegiului “Bălcescu”, în prezent elev al Liceului Teoretic Internaţional de Informatică Bucureşti.Echipa României a fost singura care a obţinut 2 medalii de aur şi a fost declaratăcea mai bună echipă din concurs.Lotul naţional a fost condus de prof. Adrian Dafinei de la Facultatea de Fizică a Universităţii Bucureşti şi prof. Delia-Constanţa Davidescu de la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti.

- Advertisement -

Impresionant! 7 medalii internaţionale

Brăileanul Radu Andrei este fără îndoială unul dintre cei mai premiaţi olimpici români, acesta reuşind să adune de-a lungul liceului nu mai puţin de 7 medalii internaţionale la olimpiadele de fizică, astronomie şi astrofizică, performanţe pe care le vom trece în revistă în cele ce urmează: 2014 – argint la Astronomie (Kârgâzstan); 2016 – bronz la Astronomie şi Astrofizică (India) şi aur la Astronomie (Bulgaria); 2017- aur la Olimpiada Internaţionala de Fizică (Indonezia) şi argint la Astronomie şi Astrofizică (Thailanda); 2018 – aur la Olimpiada Asiatică de Fizică şi aur la Olimpiada Europeană de fizică.

Trebuie menţionat că Radu a absolvit liceul cu media generală 10, fiind şef de promoţie al Colegiului “Bălcescu”, alături de colegul şi prietenul său Alex Tatomir.De-a lungul liceului, olimpicul s-a pregătit la fizică cu prof. Aurelia Stroe, iar pe partea de astronomie şi astrofizică cu prof. Nicoleta Becheanu şi prof. Liliana Iacob.