Array

FIERBE Dunărea! Nori de aburi se ridică deasupra apei. Explicaţia unui fenomen CIUDAT şi ÎNFRICOŞĂTOR

- Advertisement -

Imagini spectaculoase au fost surprinse joi pe Dunăre, în dreptul oraşului Galaţi. Fluviul dă senzaţia că fierbe, nori de aburi ridicându-se deasupra apei. Fenomenul este provocat de schimbările bruşte de temperatură, explică specialiştii. Joi dimineaţă, la Galaţi se înregistrau cel mult 6 grade Celsius, în timp ce apa Dunării avea temperatura de 21 grade. Această diferenţă a dus la crearea aburilor pe fluviu şi a dat senzaţia că Dunărea dă în clocot.

Fenomenul nu reprezintă un pericol pentru navigaţie, iar autorităţile fluviale nu au fost nevoite să ia măsuri speciale.”Este un fenomen care apare când sunt schimbări bruşte de temperatură. Dunărea fierbe, aşa se spune, deoarece apa este caldă şi temperaturile au scăzut foarte mult, într-o perioadă scurtă de timp. La Galaţi, apa are 20-21 de grade, iar afară sunt 6, cel mult 7 grade Celsius. Diferenţa mare provoacă fenomenul. Nu reprezintă un pericol pentru navigaţie şi nu trebuie să luăm măsuri speciale la nivelul instituţiei. Comandanţii de nave sunt instruiţi ca, în cazul în care vizibilitatea este afectată, să circule cu atenţie sporită”, a explicat corespondentului Mediafax, directorul AFDJ, Dorian Dumitru.

Navigatorii confirmă şi ei că fenomenul spectaculos nu pune în pericol navele care trec pe Dunăre, deoarece radarul indică toate eventualele obstacole.

”Fenomenul de fierbere a Dunării are loc când temperatura este foarte scăzută, când sunt diferenţe foarte mari de temperatură, între temperatura apei şi cea de afară. Radarul ne ajută foarte mult când sunt fenomene de acest gen, când este ceaţă noaptea, în special când este vizibilitate redusă”, a declarat căpitanul unui bac care traversează fluviul de la Galaţi la Tulcea. Gălăţenii sunt încântaţi de imaginile de pe fluviu, deşi sunt obişnuiţi să vadă astfel de fenomene pe Dunăre.

- Advertisement -

”Sunt aburii, condensul, apa este caldă, aerul nu. Pentru cineva străin, care nu a mai văzut fenomenul, pare ciudat, dar eu sunt de aici. Este ceva natural pentru mine, pentru o persoană străină, nu. Pot zice că este frumos, dar totodată este şi un pic înfricoşător,” a spus unul dintre gălăţenii aflaţi pe faleza Dunării.

Navigatorii spun că fenomenul de fierbere a Dunării are loc de două-trei ori pe an, în special toamna şi iarna.