Array

În Statele Unite au decis să combine azilurile de bătrâni cu grădinițele. Rezultatul a depășit toate așteptările!

- Advertisement -

În West Seattle a fost implementat un proiect deosebit: Centrul de formare intergenerațională, care combină un cămin pentru bătrâni și o grădiniță pentru copii, scrie Te Seattle Times.

Timp de cinci zile pe săptămână, copiii în vârstă de la 6 săptămâni (!) până la 5 ani comunică cu bătrânii din azil, vârsta medie a cărora constituie 92 de ani. Ei cântă împreună, citesc cărți, desenează și se joacă.

- Advertisement -

Charlene Boyd, administratorul casei de bătrâni, povestește că Centrul de formare intergenerațională a fost deschis acum 23 de ani, pentru a face ultimii ani din viața oamenilor ”valoroși, interesanți și plini de bucurie”.

”Ne-am propus să creăm un loc, în care oamenii vor veni să trăiască și nu să moară”, povestește Boyd.

- Advertisement -

Comunicarea cu copiii îi reîntoarce pe bătrâni la viață și le permite din nou să fie parte dintr-o viață ”normală” și plină de evenimente. Copiii, la rândul lor beneficiază de ocazia unică să afle mai multe lucruri despre bătrânețe.

”Aici mulți bătrâni se folosesc de scaunul cu rotile sau premergătoarele pe roți, este o parte a vieții, spune Boyd. – Aici nu este ascuns nimic. Totul este la vedere. Copii văd aceste lucruri în fiecare zi și nu se mai tem de ele.”

Programul dă un rezultat vizibil: bătrânii devin mai optimiști și mai sociabili, își fac prieteni noi iar memoria lor se îmbunătățește. Ei se simt mai independenți și mai încrezători. Pe copii această comunicare cu bătrânii îi ajută să-și dezvolte abilitățile sociale și să depășească frica de bătrânețe.

- Advertisement -

Astăzi, în USA funcționează între 100 și 500 de astfel de centre intergeneraționale, iar în fiecare an numărul crește.

Programul este foarte popular. Acum în el sunt implicați 125 de copii, iar lista de așteptare este deja completată pentru doi ani și jumătate înainte.