Array

Localitatea din România unde primarul nu mai organizează de opt ani zilele oraşului. „Prefer să repar străzi decât să organizez bâlci“

- Advertisement -

Relu Târzioru, primarul oraşului Săveni, din judeţul Botoşani, a renunţat să mai organizeze Zilele Oraşului. Edilul spune că decât să dea bani pe distracţii populare costisitoare mai bine investeşte în lucrări edilitare. Cu banii economisiţi, primarul din Săveni a asfaltat drumuri, a ridicat un cămin cultural, a amenajat parcări şi repară şcoli.

În fiecare an localităţi de toate mărimile se întrec în organizarea de festivaluri costisitoare, de zilele oraşelor sau comunelor. În judeţul Botoşani există însă o localitate care face notă discordantă: oraşul Săveni. De opt ani primarul Relu Târzioru (PSD), aflat la al treilea mandat, a refuzat să mai organizeze zilele oraşului. Motivul invocat de edil: face economie la bugetul local şi foloseşte banii pentru dezvoltarea oraşului.

„Nici 10.000 de lei din bugetul local nu dau pentru aşa ceva. Nici măcar cu sponsorizări. Mai bine folosesc sponsorii să mă ajute în alte probleme ale comunităţii decât la asemenea festivaluri“, spune primarul. Săveniul are 7.000 de locuitori şi este una dintre localităţile care în ultimii 10 ani s-a dezvoltat în ritm alert. Relu Târzioru lucrează de peste 16 ani în administraţia locală. În 2002 şi-a început mandatul de viceprimar, iar din 2006 a fost ales pentru trei mandate consecutiv în funcţia de primar al oraşului.

Târzioru spune că la începuturile acitvităţii sale ca edil a organizat zilele Ooraşului: grătare, băutură şi artişti plătiţi din banii Primăriei să cânte oamenilor. În urmă cu opt ani, edilul a decis să renunţe la organizarea acestui eveniment.

- Advertisement -

„Prefer să repar străzi“ „Puteam să aloc în continuare bani la buget şi pentru aşa ceva. Dar mi-am dat seama că este o pierdere de bani. Şi fără rost. Nu educăm pe nimeni cu aşa ceva. Am preferat să sistez povestea asta cu mici, bere şi muzică gratis, pe banii Primăriei. Atunci mi-am dat seama că prefer să repar străzi decât să fac bâlci. Oamenii cuminiţi vor fi mereu mai bucuroşi să aibă străzi, şcoli unde să înveţe copiii şi parcări, în loc de astfel de distracţii“, spune Târzioru. O bună parte a localnicilor recunosc că se simt mai liniştiţi fără zilele oraşului. „Eu stau la blocurile din zona pietonalului şi mă bucur că nu se mai face aşa ceva. Era mizerie, miros de fum, tineri beţi şi locul unde oamenii fără căpătâi să se dea în spectacol. Oamenii cuminţi fugeau de acolo. Nu stăteau. Cheltuiam bani ca să se distreze şi să se îmbete derbedeii“, spune un localnic din Săveni.