Array

Locul ciudat din România în care obiectele urcă la vale și coboară la deal. Există însă o explicație

- Advertisement -

În județul Maramureș, pe drumul ce duce de la Cavnic la Ocna Şugatag, existӑ un sector de cȃteva zeci de metri unde se poate observa un fenomen foarte interesant. Toate obiectele urcă la vale și coboară la deal. Da nu este nicio gluma. Se pare cӑ fenomenul a fost semnalat şi în alte locații din România, ori din alte ţri. Iata explicația mai jos.

Oamenii spun cӑ existӑ un sector de drum aproape de Cavnic, unde obiectele lӑsate pe asfalt (bile, apӑ, automobilul etc.) încep sӑ urce dealul, în loc sӑ coboare gravitaţional aşa cum ar fi normal. Au fost aduse diferite explicaţii de la cele despre un complex de forţe fizice care acţioneazӑ acolo, la anomalii magnetice determinate de substratul de roci bogate în minereuri, fenomene paranormale, ori o simplӑ iluzie opticӑ.

Analiza acestor imagini evidenţiazӑ cȃteva elemente esenţiale ale peisajului geografic, ce favorizeazӑ existenţa unei frumoase iluzii optice. Practic, ochiul este minţit de peisaj cum că drumul ar urca la deal, cȃnd de fapt el coboarӑ.

- Advertisement -

Lucrarile de reabilitare si modernizare a drumului Baia Sprie – Barsana, care au ajuns tocmai ”in panta”, au dus la deslusirea misterului. Drumarii au fost si ei curiosi sa afle de ce rabele lor incarcate cu pamant si balast urca fara motor spre Budesti. Soferii camioanelor au facut si ei experimente, au discutat cu colegii, iar intr-un final au ajuns si la o concluzie.

“Sa fim seriosi! N-au gasit nimic. Asta ii demult asa. Mai sunt si alte locuri in tara asa, cum e Feleacul in Cluj, si acolo urca masinile…”, a declarat un sofer de pe un utilaj greu care tocmai tasa drumul.

Un altul s-a oferit sa explice misterul, recunoscând ca a facut cercetări. “Eu am verificat cu utilajul. Asta arata inclinarea… panta. Si-i iluzie optica. Exact invers e panta de cum arata…De cum se vede cu ochiul. Unde pare panta e vale. Aici e o panta de 8 grade si nu se vede. Mai incolo utilajul arata o panta de 11 grade, unde pare a fi vale. Cum cobori de pe Gutai, tot coborare e. O arata sculele. Nici magnetism, nici nimic…”, a declarat Stefan Vig, un barbat aflat la volanul unui bulldozer.

Astfel de fenomene au mai fost întâlnite și în zona Bucium, din Iaşi, dar şi în Munţii Gutâi, la trecerea dintre Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei, Pasul Tihuţa şi chiar o porţiune în Babadag, Tulcea, Obârşia Lotrului, Buzău sau Măgura Baciului, Bacău.