Array

Parcurile eoliene au generat energie record datorită vântului puternic

- Advertisement -


Vântul puternic din ultimele 48 de ore a generat un record pentru parcurile eoliene, susţin producătorii. Turbinele produceau, marți după amiază, un sfert din toată energia din sistem, potrivit datelor Transelectrica.

Luni seară, timp de 6 ore, eolienele au produs constant cu 50% mai multă energie decât reactoarele nucleare de la Cernavodă, de exemplu.

România este pe locul al 7-lea în Europa la capacitatea de a produce energie din forța vântului, pe primele locuri fiind Danemarca și Irlanda. Potrivit prognozelor meteo, vântul va continuă să bată cu putere în Dobrogea, unde sunt instalate unele dintre cele mai mari parcuri eoliene de pe continent.

- Advertisement -

Energia eoliană este energia vântului, o formă de energie regenerabilă. La început energia vântului era transformată în energie mecanică. Ea a fost folosită de la începuturile umanității ca mijloc de propulsie pe apă pentru diverse ambarcațiuni iar ceva mai târziu ca energie pentru morile de vânt. Morile de vânt au fost folosite începând cu secolul al VII-lea î.Hr. de perși pentru măcinarea grăunțelor. Morile de vânt europene, construite începând cu secolul al XII-lea în Anglia și Franța, au fost folosite atăt pentru măcinarea de boabe cât și pentru tăierea buștenilor, mărunțirea tutunului, confecționarea hârtiei, presarea semințelor de in pentru ulei și măcinarea de piatră pentru vopselele de pictat. Ele au evoluat ca putere de la 25-30 KW la început până la 1500 KW (anul 1988), devenind în același timp și loc de depozitare a materialelor prelucrate. Morile de vânt americane pentru ferme erau ideale pentru pomparea de apă de la mare adâncime. Turbinele eoliene moderne transformă energia vântului în energie electrică producând între 50-60 KW (diametre de elice începând cu 1m)-2-3MW putere (diametre de 60-100m), cele mai multe generând între 500-1500 KW. Puterea vântului este folosită și în activități recreative precum windsurfingul. La sfârșitul anului 2010, capacitatea mondială a generatoarelor eoliene era de 194 400 MW. Toate turbinele de pe glob pot genera 430 Terawațioră/an, echivalentul a 2,5% din consumul mondial de energie. Industria vântului implică o circulație a mărfurilor de 40 miliarde euro și lucrează în ea 670 000 persoane în întreaga lume.