Array

RABLA pentru electrocasnice: Cum să obţii VOUCHERE de 1.000 de lei pentru înlocuirea frigiderului şi a maşinii de spălat

- Advertisement -

Ministerul Mediul lansează, de la sfârşitul lunii octombrie, programul ”Rabla pentru electrocasnice”, prin care românii vor primi vouchere de până la 1.000 de lei pentru a înlocui electrocasnicele vechi. Pentru început, voucherele sunt disponibile pentru frigidere, maşini de spălat şi aparate de aer condiţionat.

”Aşa cum am promis, ghidul de finanţare a programului Rabla pentru electrocasnice a fost publicat. Este un program 100% nou, mult aşteptat de români. Prin intermediul acestuia, estimăm că vom înlocui peste 60.000 de echipamente vechi şi uzate cu unele noi, cu consum redus de energie şi prietenoase cu mediul”, a declarat Graţiela Gavrilescu viceprim-ministru şi ministrul mediului.

Astfel, potrivit proiectului, finanţarea se acordă sub formă de vouchere pentru achiziţionarea de echipamente electrice şi electronice de uz casnic, cu eficienţă energetică clasa A++, A+++, din următoarele categorii: maşini de spălat rufe; frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice; aparate de aer condiţionat.Ministerul Mediului a publicat, pe site-ul instituţiei, proiectul de Ordin de ministru pentru aprobarea ghidului de finanţare a Programului naţional de înlocuire a echipamentelor electrice şi electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic – Rabla pentru electrocasnice. Proiectul se află în consultare publică pentru o perioadă de 10 zile, iar programul va începe după finalizarea perioadei de consultare publică.

”Am ales să demarăm programul cu aceste 3 tipuri de echipamente pentru că sunt cele mai prezente în casele românilor, sunt cele mai mari consumatoare de energie şi sunt echipamentele de care oamenii se debarasează cel mai greu. În funcţie de interesul manifestat pentru program, acesta va putea fi completat şi cu alte tipuri de echipamente”, a adăugat ministrul Graţiela Gavrilescu.

- Advertisement -

Valoarea voucherelor, aşa cum a fost anunţată de Ministerul Mediului, este următoarea: 200 lei pentru înlocuirea maşinii de spălat cu alta care are eficienţa energetică A++ sau 300 lei înlocuirea cu una de categorie A+++.De asemenea, se decontează 300 lei pentru înlocuirea aparatului de aer condiţionat cu unul din categoria A+++ sau A++.

În acelaşi timp, se vor acorda 300 lei pentru frigidere A++ şi 400 lei pentru cele energetică A+++.

Important de menţionat este că voucherele pot fi cumulate şi că, pentru a le accesa, consumatorii trebuie să predea aparatele electrocasnice vechi.

Pentru a beneficia de finanţare, trebuie să accesaţi aplicaţia electronică de pe site-ul Administraţiei Fondului pentru Mediu şi să urmaţi paşii de înscriere în program. Suma acordată se scade din valoarea totală a facturii.