Array

Răzvan Vîrtan, elevul de 10 la BAC, campion mondial la Robotică: „Investim prea puţin în învăţământ şi aşteptăm rezultate. Nu reuşim să ajutăm copiii buni să se dezvolte”

- Advertisement -

Răzvan-Nicolae Vîrtan este unul dintre elevii din județ care a obținut media 10 la Bacalaureat. Rezultat care a venit pentru că a învățat constant pe parcursul liceului, pentru că este pasionat de lectură, dar și datorită activităților extrașcolare în care s-a implicat. Are o alegere profesională bine conturată. Vrea să se facă fizician cercetător și să profeseze în țară. Spre deosebire de alți tineri români cu rezultate deosebite, care aleg să facă o carieră profesională în străinătate.

„Bacalaureatul a fost de nivel mediu. Am avut noroc că am învățat constant pe perioada liceului. Nu pot să zic că am studiat mult în clasa a XII-a și nu am mai ieșit din casă. Am fost implicat și în partea cu robotica, m-a ajutat foarte mult că am învățat pe parcurs. Bacalaureatul a fost doar o recapitulare”

Adolescentul este membru în echipa de robotică a liceului, RobotX, cu care a participat la campionate naționale și internaționale. În 2018, elevii de la RobotX au devenit campioni mondiali, după ce au cucerit trofeul unui concurs internațional de robotică, din Mexic. Vrea să urmeze studiile universitare în București și, dacă va avea posibilitatea, să le completeze cu studii în afara țării. Însă, nu se vede profesând decât acasă.

- Advertisement -

„Studiile universitare le voi face în țară, cel puțin primul an. În principiu, vreau să fac Fizică și mă atrage partea de cercetare. Vreau să mă înscriu la Universitatea din București. Sunt interesat să plec în afara țării pentru studii la nivel de master sau doctorat. Depinde ce oportunități voi avea, burse sau alte programe. Aș vrea să studiez în străinătate, pentru a fi la curent cu noutățile de acolo, dar nu mă văd făcând o carieră afară”, declară adolescentul.

Sociabil din fire, își face timp pentru ieșiri în oraș cu prietenii, este pasionat de lectură, ascultă muzică rock sau folk și practică înotul.

„În primul rând sunt pasionat de lectură. Citesc multă beletristică. Îmi place când am timp, cel puțin în vacanță, să descopăr autori, cărți noi. Ultima carte pe care am citit-o a fost «Solaris» de Stanislaw Lem. Practic înotul, ies cu prietenii în oraș, ascult muzică rock, folk, și muzică electronică, o parte din ea”,

- Advertisement -

VIDEO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL