Array

Tunelul Iubirii – comoara ascunsă a României

- Advertisement -


„Tunelul Iubirii”, este o fosta cale ferata deschisa in anul 1908, intre Otelul Rosu si Caransebes. Recent, a fost introdusa pe lista „Locurilor ascunse din Europa”, datorita romantismului acestui loc. Tunelul a fost descoperit intamplator de catre doi fotografi amatori, din orasul Otelul Rosu.

Puteti sa vizitati „Tunelul Iubirii”, primavara, vara si toamna, iarna, peisajul nu mai este atat de spectaculos insa isi pastreaza un farmec aparte. Acest loc magic este apreciat de catre fotografi si indragostiti, se pot realiza fotografii cu familia sau de nunta.

Locul inca isi pastreaza misterul, iar datorita faptului ca nu este atat de cunoscut de catre turisti, nu este degradat de persoanele cu rele intentii.

- Advertisement -

Din cauza pantei ridicate (50 mm/m), pe traseul dintre Bouţari şi Sarmizegetusa circulaţia trenurilor a fost realizată pe o cale ferată cu grilaj. Între 1908 şi 1978 (anul în care secţiunea Bouţari-Sarmizegetuza a fost închisă pentru trenurile de călători), tracţiunea vagoanelor, pe întreaga rută, se făcea cu ajutorul locomotivelor cu aburi.

În anul 1995, al doilea tronson de cale ferată, care conecta Sarmizegetusa şi oraşul Haţeg, a fost închis pentru trenurile de pasageri. În cursul anului 2000, calea ferată dintre Bouţari şi Haţeg a fost demontată şi trecută sub administrarea Societăţii de Administrare Active Feroviare.

Astăzi, pe calea ferată Caransebeş-Bouţari circulă trenuri de pasageri şi de mărfuri, iar pe tronsonul de cale ferată Haţeg-Subcetate circulă temporar doar trenuri de marfă.

Fotografiile pe care le-aţi putut observa mai sus au fost realizate şi publicate de fotograful Florin Avramescu, pentru a demonstra cât de special este acest loc din România.

- Advertisement -

În urmă cu doi ani, Tunelul Iubirii a fost inclus pe lista Foursquare, realizată de Parlamentul European. Foursquare este o aplicaţie mobilă care permite utilizatorilor săi să se conecteze cu prietenii şi să primească informaţii privind locurile pe care le vizitează. De asemenea, internauţii pot să lase comentarii despre locurile vizitate.

Administrația locală din Obreja nu reuşeşte să profite însă de pe urma frumuseţii şi notorietăţii sale în creştere. Pentru autorităţi Tunelul iubirii nu este un loc ce merită vizitat, ci doar o cale feratã înconjuratã de bãlãrii. În schimb, Parlamentul European a inclus tunelul în lista comorilor ascunse de pe continent.