Array

Vizitaţi localitatea maramureşeană, Moisei!

- Advertisement -

Vizitaţi localitatea maramureşeană, Moisei! În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aici, la Moisei, s-au întâmplat lucruri groaznice. Localitatea arsă din temelii, 31 de români executaţi de către unguri, 2 scăpând miraculos!DSCF0365(1)

În anul 1944, ziua 14 a lunii octombrie, jandarmii hortysti, care au ocupat Ardealul timp de 4 ani (1940 – 1944), au fost executaţi 31 de patrioţi români, 2 dintre aceştia scăpând miraculos. Măcelul a avut loc în 2 case de lemn din localitatea Moisei.

Întreaga localitate a fost arsă din temelii de către jandarmii hortysti în ziua mare, în timpul amiezii. Bătrânii locului, care au luat parte la măcel au afirmat chestii groaznice:” I-o băgat în casă şi i-o împuşcat”, „O zis că le dă mâncare”, „Noaptea pe la 1-2 am auzit ciocănit la uşă, era un om închegat în sânge, zâce cătă mama : Mătuşă, aceia care ni-o adus ni-o impuşcat aici. Eu care stăteam jios o pticat peste mine ş-am stat până n-am mai auzit nimic ş-am ieşit de sub ei.”

DSCN0920(1)

- Advertisement -

În memoria celor ucişi în 1944 la Moisei, sculptorul Vida Geza a ridicat un monument din figurine de lemn, în număr de 12, dintre care 2 au chip de om, iar celălalte măşti tradiţionale maramureşene.

Aleea de acces, proaspăt refăcută, este și ea simbolică. Pentru a ajunge la monument, pe colină, trebuie mai întâi de toate să urcați 44 de trepte, număr ce amintește anul în care a avut locul unul dintre cele mai violente masacre antiromânești.

DSCF0367(2)

O altă interpretare a figurinelor, de data aceasta legată de ororire războiului:
1.      Întâia mască: să nu se mai tragă în oameni nevinovați!
2.      A doua mască: să nu se mai prade grânele din hambare și fructele din pomi!
3.      A treia mască: să nu mai fie aruncați feciorii în războaie!
4.      A patra mască: să nu mai fie închisă lumea în țarcuri!
5.      A cincea mască: să nu se mai ia vitele din bătătură!
6.      A șasea mască: să nu mai fie pângărite fiicele omului!
7.      A șaptea mască: să nu mai fie spurcat meleagul cu tranșee, sârmă ghimpată și icre ale morții!
8.      A opta mască: să nu mai piară oameni, în dorul lor de libertate, pe drumurile înstrăinării!
9.      A noua mască: să nu se mai dea foc caselor!
10.     A zecea mască: să nu mai existe lagăre ale morții!

- Advertisement -