45 de curiozităţi despre delfini: aproape că nu dorm niciodată si nu beau apă

- Advertisement -

Delfinii sunt considerați a fi cele mai inteligente mamifere marine. Aceștia trăiesc în grupuri și sunt întâlnlniți în toate oceanele lumii, însă îndeosebi în Oceanul Atlantic și Pacific. Cu toate că pot sta o perioadă de timp sub apă, ei trebuie să iasă și la suprafață pentru a-și acumula oxigenul necesar. Aceste mamifere sunt cunoscute pentru conexiunea pe care o stabilesc cu oamenii, dar și pentru că sunt cele mai prietenoase animale marine. Iată câteva lucruri interesante despre delfini:

  1. Greutatea unui delfin este cuprinsă între 60 și 600 de kilograme.
  2. Acesta poate sări până la o înălțime de 6 metri.
  3. Sunt înnotători foarte rapizi; fapt ce îi ajută să se apere de eventualii prădători.
  4. Când o femelă trebuie să nască, ceilalți delfini alcătuiesc un cerc în jurul ei pentru a o proteja.
  5. Cel mai mare tip de delfin este orca sau balena ucigașă. Aceasta poate să ajungă la o greutate de 7 tone.
  6. Delfinul este singurul mamifer al cărui pui se naște cu coada, în loc de cap.
  7. Un delfin este capabil să se scufunde până la o adâncime de 1000 metri.
  8. Aripioarele dorsale sunt foarte utile fiindcă îi ajute să se identifice unii față de alții.
  9. Durata medie de viață a unui delfin este de 17 ani.
  10. Un delfin matur poate consuma zilnic până la 30 de kilograme de pește.
  11. Există aproximativ 100 de dinți în gura unui delfin.
  12. Doar o parte a creierului „doarme” la un moment dat. Acest fapt le permite să fie capabili în același timp să respire și să se protejeze de pericole.
  13. Ei au o capacitate proprie de vindecare a organelor sau a părților vătămate, uneori se vindecă și în urma mușcăturilor provocate de rechini.
  14. Orificiul din cap îi ajute să respire.
  15. Au un văz foarte bun, iar pentru localizarea exactă a obiectelor folosesc ecoul.
  16. Delfinii sunt capabili să se recunoască în oglindă.
  17. Greutatea creierului unui delfin este între 1700-1800 de grame.
  18. Delfinii pot să nu doarmă chiar și 5 zile.
  19. Delfinii nu pot să respire în timp ce dorm. Din acest motiv, ei dorm foarte puțin.
  20. Delfini au abilitatea de a înțelege un număr de 60 de cuvinte consecutiv.

Alte 25 de curiozităţi despre delfini

delfini

1. Numele provine din greaca veche δελφίς (delphís – delfin), cuvânt înrudit cu δελφύς – delphys (care înseamnă „buric”). Aşadar, numele acestui animal poate fi interpretat ca „pește cu buric”.

- Advertisement -

2. Există în jur de 41 de specii de delfini în lume. Delfinii variază ca dimensiune de la 1,7 m lungime și 50 kg (delfinii Maui), ajungând până la 9,5 m și 10 tone (orca sau balena ucigașă). Unele specii prezintă dimorfism sexual, adică masculii sunt mai mari decât femelele.

3. Delfinii au corpul fusiform, hidrodinamic, adaptat înotului rapid. Înotătoarea puternică îi ajută la propulsie în timp ce aripioarele pectorale și sistemul muscular al cozii asigură controlul direcției. Aripioara dorsală, în cazul speciilor care au o asemenea aripioară, contribuie la menținerea stabilității în timpul înotului. Deși nu sunt la fel de flexibili ca focile, unii delfini pot să înoate cu o viteză de 55,5 Km/h. Ei sunt, de asemenea, jucăuși și adesea se rostogolesc în valurile create de bărci, sărind din apă. Posibil pentru distracție, pentru a comunica sau pentru a scăpa de paraziți.

4. Delfinii sunt mamifere și au sânge cald, respiră aer și alăptează puii lor. O sarcină la delfini durează între 9 și 16 luni, în funcție de specie. De obicei, femela naște un singur pui de 50-60 cm. Delfinii cresc încet și ajung la o durată de viață de 20-30 de ani. Delfinii se nasc cu coada înainte pentru a preveni înecul. După ce mama rupe cordonul ombilical prin înot rapid, ea trebuie să se întoarcă imediat la puiul ei și să-l ducă la suprafață pentru a respira.

5. Delfinii își folosesc dinții conici pentru a captura prada rapidă. Ei au un auz foarte bine dezvoltat, adaptat atât pentru aer cât și în apă și este atât de bine dezvoltat încât unii dintre ei pot supraviețui chiar dacă sunt orbi. Unele specii sunt foarte bine adaptate pentru scufundări la adâncimi foarte mari. Aceștia au un strat de grăsime sub piele pentru a le ține cald în apa rece. Majoritatea speciilor preferă apele mai calde a zonelor tropicale, dar câteva, ca delfinul balenă preferă climatele reci.[sursa]

- Advertisement -

6. Creierul delfinilor este mare și foarte complex, fiind diferit după structură faţă de cele ale majorității mamiferelor terestre. Pot înțelege până la 60 de cuvinte, care pot forma 2.000 de propoziții. Ei arată, de asemenea, semne de conștiență de sine.

7. Una dintre cele mai interesante curiozităţi despre delfini o reprezintă faptul că nu dorm niciodată complet. În general delfinii dorm doar cu o emisferă a creierului odată, apoi cu cealaltă, astfel menținându-și cunoștința necesară pentru a respira și a veghea de posibili prădători sau alte primejdii. Totuşi, în captivitate s-a observat că delfinii pot intra în somn total, stare în care ambii ochi le sunt închiși și individul nu reacționează la stimuli externi. Acest lucru este influenţat de lipsa prădătorilor, lucru care confirmă încă o dată faptul că sunt fiinţe conştiente, capabile să înţeleagă ce se întâmplă în jurul lor.

Diferite specii de delfini

- Advertisement -

Mituri despre delfini

8. Delfinii au fost venerați în Grecia și Roma antică. În Roma, delfinii erau considerați că duc sufletele la „Insulele Binecuvântate”, locul unde trăiau eroii și virtuoșii. Reperzentări ale delfinilor au fost găsite pe morminte şi chiar în mâinile mumiilor romane, probabil pentru a le asigura o trecere sigură în viața de apoi.

9. Delfinii au fost considerați sacri în Grecia antică și uciderea lor era pedepsită cu moartea. Grecii îi numeau hieros ichthys, adică pește sacru.

10. În mitologia chineză, delfinii erau considerați a fi dragoni care au renunțat la puterea lor pentru a trăi în pace în apă. Ei erau respectați ca fiind norocoși și binefăcători. Ei erau, de asemenea, legați de zeul Long Wang, cel care controla apele și ploile.

11. Delfinii, împreună cu balenele și marsuinii, sunt descendenții unor mamifere terestre, cel mai probabil din Ordinul Artiodactyl. Strămoșii delfinilor moderni s-au adaptat la viață acvatică, cu aproximație, acum 50 de milioane de ani, în Eocen. Scheletele delfinilor actuali prezintă în zona pelviană oase de dimesiuni mici, despre care se crede că sunt vestigii ale membrelor inferioare.

Alte curiozităţi despre delfini

12. Delfinii au un sistem imunitar foarte puternic și pot vindeca răni grave într-un timp scurt. Ei pot supraviețui chiar și atacurilor de rechini, dacă nu sunt direct fatale. Doar în cazuri foarte rare pot căpăta o infecţie.

13. Delfinii au un simț al gustului, dar nu al mirosului. Ei pot distinge între dulce, acru, amar și sărat. De asemenea, au o viziune excelentă atât sub apă, cât și deasupra ei. Pot vedea culori și pot distinge forme și modele.

14. Un alt lucru interesant despre delfini este faptul că nu beau apă. Aceştia obţin apa din peștii pe care îi mănâncă. Nu consumă apa sărată din ocean, deoarece le-ar deshidrata organismul.

15. Majoritatea delfinilor preferă apele tropicale și temperate, deoarece sunt mamifere cu sânge cald și, prin urmare, le este mai ușor să-și regleze temperatura corpului în aceste medii. Orcile sunt singurii delfini care trăiesc în Arctica și Antarctica. Dimensiunea lor mare înseamnă că au mai multă protecție împotriva frigului aspru al mărilor înghețate.

16. Delfinii sunt foarte sociabili, trăiesc în grupuri, vânează și se joaca împreună. Grupurile pot număra de la câţiva membri, până la câteva sute. Își stabilesc relații complexe și ierarhice, își ajută colegii aflaţi în dificultate și își apără teritoriul.

Inteligenţa delfinilor

17. Delfinii folosesc ecolocația pentru a detecta prada și obstacolele din mediul lor. Ei emit sunete de înaltă frecvență care ricoşează de obiecte sau obstacole şi revin sub formă de ecou (ultrasunete). Obiectul este localizat cu mare precizie cu ajutorul direcției ecoului și timpului scurs între emisia și recepția sunetului, fiindu-le transmise informații despre locația, dimensiunea și forma acestuia.

18. Delfinii au cele mai capabile memorii din regnul animal. Ei pot recunoaște alți delfini după sunetele pe care le emit, chiar și după 20 de ani. De asemenea, aceste mamifere inteligente pot vorbi și înțelege unii pe alții la telefon. În anul 2011, cercetătorii au conectat doi delfini din acvarii diferite printr-o linie telefonică și au observat că ei au început să se fluieră reciproc, ca și cum ar fi încercat să se identifice.

19. Având conștiință de sine, delfinii se pot recunoaște în oglindă. Ei pot chiar să se distingă după semne distinctive, cum ar fi cicatrici sau pete.

20. Delfinii folosesc uneori unelte pentru a se hrăni sau a se proteja. De exemplu, pot folosi bureți marini pentru a-și acoperi botul atunci când caută pești în nisip sau scoici cu margini ascuțite.

21. Delfinii pot învăța trucuri complicate și pot executa sarcini complexe. Pot să imite comportamentul altor delfini sau al oamenilor.

22. Delfinii au emoții complexe și pot simți bucurie, tristețe, furie sau frică. Pot chiar să plângă sau să râdă.

23. Gura delfinului numără până la 100 de colți și nu își pierde niciunul pe parcursul vieții. Delfinii folosesc dinţii mai mult pentru a prinde prada decât pentru a o mesteca. Ei înghit peștii întregi, cu capul înainte, pentru a evita să se înțepe de solzi sau oase.

24. Nara delfinului este numită event și este situată pe creștetul capului său. Eventul este un orificiu respirator, prin care delfinul expiră și inspiră aer. Eventul se deschide și se închide automat atunci când delfinul iese sau intră în apă. Nara delfinului este adaptată pentru a rezista la presiunea apei la adâncimi mari. Ea are un sistem de valve și mușchi care împiedică intrarea apei în plămâni.

Delfin roz de Amazon

25. Există o specie de delfini roz, care trăiesc în apele Amazonului. Delfinii roz din Amazon sunt o specie unică și fascinantă de delfini de apă dulce, care trăiesc în bazinul râului Amazon și în cel al râului Orinoco. Ei sunt cunoscuți și sub numele de boto, delfinul de râu sau delfinul de Amazon. Ei se disting prin culoarea lor roz, care variază de la gri deschis la roz aprins, în funcție de vârstă, sex și mediu. Aceşti delfini sunt considerați a fi unele dintre cele mai inteligente animale din lume, având un creier mai mare decât cel al oamenilor. Delfinii roz din Amazon sunt amenințați de braconaj, poluare, pierderea habitatului și construcția de baraje hidroelectrice, fiind pe cale de dispariţie.